Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata

Slăbește ulcerul,

Ce este ulcerul gastroduodenal sau peptic?

Cu toate ca nu exista dovezi concludente ca anumiti alti factori favorizeaza dezvoltarea unui proces ulceros, in schimb dovezile sunt sigure in ce priveste fumatul de tigarete. Studii repetate au demonstrat ca fumatul slăbește ulcerul boala ulceroasa pe trei cai: in primul rand, determina cresterea incidentei bolii.

Se estimeaza ca, la fumatori, probabilitatea imbolnavirii de ulcer este dubla comparativ cu cei care nu fumeaza. Si aceasta constatare este valabila nu doar pentru fumatorii actuali. Unele studii au demonstrat ca cei care au fumat si apoi s-au lasat sunt chiar mai susceptibili sa faca ulcer mai tarziu.

PROGRAMARI

In al doilea rand, fumatul intarzie vindecarea. La fumatorii care au facut un ulcer este nevoie de mult mai mult timp pentru inchiderea nisei, chiar daca fac un tratament antiulceros foarte slăbește ulcerul.

slăbește ulcerul pierdere în greutate tamasha

In al treilea rand, fumatul de tigarete mareste riscul recidivarii ulcerului dupa ce a fost tratat cu slăbește ulcerul. Si, ca o nota sumbra, fumatorii sunt mai susceptibili sa moara de pe urma complicatiilor bolii ulceroase.

Aceste fapte au fost dovedite pe deplin. Incidenta ulcerului creste proportional cu numarul tigarilor fumate.

Aceasta asociere este mai evidenta la barbati. Cu toate ca specialistii stiu ca fumatul contribuie la agravarea ulcerului, mecanismul exact al acestei influente nu se cunoaste inca.

Exista mai multe teorii referitoare la aceasta situatie. Din studiul efectuat in Irlanda de Nord a rezultat o descoperire interesanta, si anume, ca proportia persoanelor infectate cu H. Poate ca acesta ar fi elementul-cheie care sa raspunda la intrebarea: de ce ulcerul este mai frecvent in randul fumatorilor?

Care sunt cauzele ulcerului gastroduodenal?

Se prea poate ca fumatul sa stimuleze secretia gastrica de acid, dar deocamdata nu exista dovezi sigure. Poate ca fumatul determina diminuarea circulatiei sanguine in zona. Astfel, ar putea sa ingreuneze vindecarea, cunoscut fiind faptul ca fumatul inhiba vindecarea ranilor, de exemplu, dupa interventii chirurgicale.

slăbește ulcerul cz multi slim

Nu este exclus nici ca fumatul sa scada nivelul protector local al prostaglandinelor. Astazi se crede ca exista o interferenta intre fumat si prostaglandine — compusi chimici importanti pentru protectia tractului digestiv superior.

slăbește ulcerul T25 arde grăsime

Toate aceste teorii se aplica la ulcerul duodenal. Se stie cu ceva mai mult despre efectul fumatului asupra ulcerului gastric.

Generalitati

Se crede ca nicotina din tigari afecteaza intr-un fel tonusul muscular al pilorului inelul muscular al intrarii din stomac in duoden. Cand nicotina slabeste sfincterul piloric, acesta, la randul lui, intensifica refluxul duodeno-gastric, favorizand intoarcerea bilei agresive din duoden in stomac. In plus, nicotina scade secretia pancreatica de bicarbonat, necesar pentru neutralizarea, in duoden, a efectului exercitat de continutul gastric acid.

Cele mai multe dovezi s-au acumulat referitor la fumatorii de tigarete. Nu exista dovezi in sprijinul unei legaturi intre fumatul de tigari de foi sau pipa si aparitia ulcerului. Sfatul farmacistului.